Itthon összefutottam már vízsommelier-vel és osztrigasommelier-vel, sobrelier-vel ellenben még nem. De könnyen elképzelhető, hogy hamarosan egy általa megálmodott italt kortyolgatok egy jónevű étteremben.

A józanságot hirdető szójátékra épülő kifejezés megalkotója Benoît d’Onofrio. A francia szakember afféle sommelier 2.0-ként a prémium alkoholmentes italok úttörőjeként masírozik a bárpultok között Franciaországban, kreációinak színvonala vetekszik a Michelin-csillagos éttermekben elénk tett fogásokéval. A sobrelier alkalmanként mesterkurzusokon adja át a tudását a szerencséseknek – ezeken olyan italkészítési technikákat mutat meg, mint a hibrid infúzió, a perkoláció, az erjesztés vagy a desztilláció. Így készülnek a „sobrevage”-ai, vagyis az alkoholmentes italai.

Gondosan kiválasztott alapanyagokkal, köztük gyümölcsökkel, zöldségekkel, gabonafélékkel munkálkodik, az alkalmazott technikákkal pedig gazdag és intenzív aromákat, ízeket és textúrákat produkál, amelyek végtelen számban variálhatók. Mivel a „sobrevage”-ok nem tartalmaznak egy csepp alkoholt sem, ezért lehetővé teszik, hogy a fogyasztó kizárólag a finom részletekre és a komplexitásra koncentrálhasson az itallal ismerkedés közben. Benoît d’Onofrio nemrég hagyott fel végleg az alkoholfogyasztással. Mindezt azért tette, mert sokkal inkább oda akart figyelni magára, plusz nehezen bírta már a hosszúra nyúlt borozós estéket követő munkanapokat, és hogy az alkohol túlságosan központi szerepet játszik az életében.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Benoît d’Onofrio (@le_sobrelier) által megosztott bejegyzés

Absztinenciájának jutalma hamar megérkezett: jobb lett a közérzete, fittebbnek érezte magát, éber és koncentrált volt egész nap. Az étteremben, ahol oldschool sommelier-ként dolgozott, egyre sűrűbben találkozott olyan vendégekkel, akik nem szándékoztak alkoholt fogyasztani. „Megfigyeltem, hogy akik alapból nem terveztek inni, néha mégis bort rendeltek, mert a víz, mondjuk úgy, visszafogta a hangulatot. Vonzó alkoholmentes opciók viszont ritkán adódtak, hiszen három üdítőital nem hasonlítható össze egy sokszínű borlap szortimentjével. Az édes limonádék meg nem egészítik ki az ételt, és egy baráti összejövetelen minimálisan sem fokozzák a jókedvet” – mondja.

Ekkor gondolkodott el rajta, hogy lenne értelme minőségi és kreatív alkoholmentes italokat kitalálni, mert van rájuk igény. Benoît d’Onofrio korábbi gasztronómiai munkáiból merítkezik, borászatokból átemelt metódusokat alkalmaz, és bár új karrierje elején jár még, az eddig kapott pozitív visszajelzések és a saját motivációja hajtja előre. Könyvet is ír, amelyben különféle módszereket, alkoholfogyasztással kapcsolatos gondolatokat (valamint kérdéseket és az azokra adott válaszait), illetve recepteket gyűjt össze. A hitelesség érdekében továbbra sem iszik egy kortyot sem.

Vendéglátóhelyen gyakran megforduló emberként üdvözlöm ezt a leendő trendet (?), mert nincs szükségem alkoholra ahhoz, hogy jól érezzem magam egy társaságban, de nem vagyok képmutató: bármikor szívesen elkortyolgatok egy izgalmas koktélt, egy finom bort vagy egy jó sört – ugyanakkor bármikor nemet is tudok mondani rá. Pláne, ha netán egyszer egy ilyen, jövőt megmutató újdonsággal kínálnak meg.

A cikk eredetileg a W by Roadster második print számában, a 2024-es Winter Issue-ban jelent meg.